Líquens de Barcelona ha nascut de la col·laboració del Grup de Liquenologia del Departament de Biologia Vegetal de la Universitat de Barcelona, de la plataforma de projectes de ciència ciutadana en patrimoni natural Natusfera i de la Fundació Ciència en Societat, per a la promoció de la cultura científica.
Proposem una metodologia per a la transformació social en el camp de la conservació ambiental.
Bona part del coneixement de la natura i la biodiversitat deriva de dades recollides, transcrites o processades per voluntaris. Ara, el terme encunyat per a descriure la implicació de ciutadans en el procés d’aquest coneixement és anomenat «ciència ciutadana». La ciència ciutadana té una capacitat transformadora, fomenta el coneixement i aprenentatge de l’entorn a nivell individual i sobretot comunitari per entendre els problemes reals, contribuir amb dades científiques i formar part del canvi [Bela et al., 2016].
La ciència forma part de la cultura, la seva integració en la quotidianitat dels ciutadans permet una sensibilització capaç de generar una transformació social vers un futur més sostenible, més durador. El coneixement permet comprendre l’entorn, única manera de canviar conductes que s’han provat no gaire saludables pel planeta i per les persones. Aquesta comprensió del funcionament del món natural en un projecte de ciència ciutadana, «amb les mans a la massa», que pot generar canvis de comportament, fa una comunitat més resilient, més preparada per al canvi climàtic i el canvi global.
Proposem un projecte que surt del món acadèmic i que amb intervenció de la ciutadania retorna informació a l’acadèmia. Amb aquest projecte, els científics poden abastar un territori que seria molt costós de projectar amb recursos només acadèmics i al qual, en recintes privats, no hi arribarien. Els ciutadans s’acosten a la transformació social mitjançant el coneixement de l’entorn. Una exposició final permet que aquest projecte no resti amagat, sinó que visualitzi el patrimoni natural de Barcelona, els seus canvis segons les condicions atmosfèriques i climàtiques, i el funcionament de la tasca de recerca en patrimoni natural.
El projecte està associat a l’Oficina de Ciència Ciutadana, de Barcelona Ciència.
El projecte participa en el Mapa Barcelona + Sostenible.